Hotel Anders
arrival
16
Sep 2019
departure
17
Sep 2019
Buy a voucher
Hotel Anders
Najnowsze trendy w gastronomii w opinii szefa kuchni Hotelu Anders w Starych Jabłonkach
  1. By the lake
  2. Event details

Najnowsze trendy w gastronomii w opinii szefa kuchni Hotelu Anders w Starych Jabłonkach

30.08.2013

Stare Jabłonki. Mała mazurska wieś położona nad malowniczym jeziorem pośród pięknego sosnowego lasu. To tu, już od 20 lat, Gości spragnionych błogiego wypoczynku w sercu natury przyjmuje Hotel Anders. Na czele hotelowej Restauracji Pałacowej od samego początku stoi jeden człowiek – szef Dariusz Struciński. Pana Darka łapiemy w przerwie między prowadzonym przez niego szkoleniem dla kucharzy z regionu, a spotkaniem z jego własnym zespołem. Wita nas szeroki uśmiech. Siedzimy na przepięknym drewnianym tarasie przy restauracji zawieszonym na Szelągiem Małym i… rozmawiamy. O najnowszych trendach w polskiej gastronomii.

Kulinaria to ostatnio bardzo modny temat. Jaki trend jest najbardziej dostrzegalny, jeśli chodzi o gastronomię w Polsce? 

D.S.: W ostatnim roku widzimy kilka bardzo wyraźnych, ciekawych trendów w gastronomii. Najbardziej dostrzegalnym zdaje się być wzrost znaczenia „osobowości” w kuchni. Coraz częściej niż o samych restauracjach słyszymy o szefach kuchni, którzy je prowadzą. Charyzmatyczna osobowość, postać, która nie tylko świetnie gotuje, ale swoim stylem bycia i charakterem przyciąga Gości. Nowo otwierane restauracje bardzo często opierane są na koncepcie „osobowości” – to ona nadaje kierunek restauracji i to dla niej Goście odwiedzają dane miejsce. Szef kuchni staje się duszą miejsca, to w oparciu o jego autorską koncepcję działa cała restauracja. Z jednej strony to bardzo miła wiadomość dla nas – szefów, z drugiej – bardzo duża odpowiedzialność i wyzwanie. Ale jeśli robimy to, co kochamy – nie ma opcji, żeby się nie udało. Największym wyzwaniem dla każdego szefa kuchni jest umiejętność stworzenia dobrego zespołu – bo w praktyce to on jest istotą i siłą restauracji.

Wydaje się, że duże znaczenie na wzrost znaczenia „osobowości w kuchni” mają popularne w ostatnim czasie różnego rodzaju telewizyjne show kulinarne. Czy i w jaki sposób tego rodzaju programy wpływają na oczekiwania Gości w stosunku do restauracji? 

D.S.: Duża popularność kulinarnych show telewizyjnych, coraz większa ilość blogów
o tematyce gastronomicznej, rosnąca dbałość o to, co mamy na talerzu sprawia, że kulinarne potrzeby Polaków są coraz większe – chcą już nie tylko dobrze zjeść, ale również wziąć udział w kulinarnym „wydarzeniu”, które dostarczy im wrażeń także poza smakowych. Goście są „ciekawi” – załogi, która ich przyjmuje, szefa, który czuwa nad restauracją – chcą wiedzieć, jak wygląda, jak pracuje, czym się interesuje – po prostu „jaki jest”. A tu już o krok od kolejnego trendu gastronomicznego ostatnich czasów – tzw. otwartej kuchni. Goście lubią widzieć, jak „tworzone” są potrawy, które potem smakują podczas kulinarnej uczty. Otwarta kuchnia to wychodzenie z gotowaniem do sali restauracyjnej, to live cooking – gotowanie na żywo. Goście lubią być w centrum „tworzenia” sztuki kulinarnej. Przy otwartej kuchni cały proces przygotowywania potraw urasta do rangi wydarzenia – ma swoją oprawę. Obserwując już od lat naszych Gości mogę powiedzieć, że najpierw przyglądają się sztuce kulinarnej, podglądają nas, obserwują, a potem sami gotują – na początek pod naszym okiem. Popularność warsztatów kulinarnych to kolejny wyraźny trend współczesnej gastronomii. W czasie warsztatów pod okiem profesjonalisty Goście poznają tajniki przygotowania dań. Tematyczne warsztaty, jak np. Akademia Czekolady, Kuchnia Włoska, warsztaty Slow Food to również bardzo popularna forma integracji – bardzo często wybierana przez grupy firmowe goszczące w Hotelu Anders. Flambirowanie dań w obecności Gości to kolejna atrakcja – show z płonącymi daniami zawsze wzbudza zainteresowanie i jest dobrym sposobem na udany wieczór. Nie można zapomnieć o warsztatach kulinarnych dla dzieci. Tegoroczny MiniMasterChef – warsztaty kulinarne dla dzieci, które organizowaliśmy podczas wakacji cieszyły się rekordową popularnością. Dzieci są wdzięcznymi adeptami sztuki kulinarnej – garną się do zabawy w kuchni. Sprzyja temu oprawa warsztatów – czapeczki, fartuchy, gry przy stole… Prowadzenie takich warsztatów to dla mnie osobiście bardzo duża przyjemność. W tym przypadku występuje największa interakcja z Gościem.

W ostatnim czasie zorganizowali Państwo kilka spotkań z cyklu Wine&Food Day. Czy one też wpisują się w najnowsze trendy? 

D.S.: Spotkania Wine&Food Day to bardzo ciekawa forma wydarzenia kulinarnego. Jest to połączenie wystawnej kolacji z degustacją wina. W tym przypadku sukces leży w dobrym doborze win do serowanych dań, a więc we współpracy szefa kuchni z somelierem. W czasie spotkań Wine&Food Day Goście poznają filozofię picia i serwowania win oraz smakują przygotowanych według autorskiego menu potraw. W Hotelu Anders zorganizowaliśmy do tej pory kilka tego rodzaju spotkań – ostatnio był to Australian Wine&Food Day. Podczas kolacji Wine&Food Day Goście mieli okazję spróbować tradycyjnej kuchni australijskiej z mięsem kangura na czele. Przy animowaniu kolacji towarzyszyli mi Goście specjalni: Veronica Zahra – szefowa kuchni w Orlando Wines, która przyleciała do nas prosto z Australii  oraz Karol Okrasa.

Jakiej kuchni szukają Goście, którzy odwiedzają Stare Jabłonki? 

D.S.: Tak jak jeszcze przed kilkoma laty panowała moda na kuchnię innych narodów – jak grzyby po deszczu powstawały pizzerie, kebaby, restauracje włoskie, chińskie, indyjskie itd., to obecnie wracamy do korzeni. Coraz częściej Goście szukają unowocześnionej kuchni polskiej, opartej na dobrych i znanych tradycjach. To właśnie kuchnia polska w nowych aranżacjach, w nowym wydaniu podbija serca Gości. Dostrzegalne jest również wyraźne umocowanie kuchni w idei Slow Food. Zdrowa żywność, naturalnie przygotowana, z produktów od regionalnych dostawców – tego coraz częściej szukają Goście, którzy odżywiają się świadomie i celebrują posiłki. 

Czyli obecnie zdrowo zjeść znaczy dobrze zjeść? 

D.S.: Do tego dążymy. W tym względzie doskonale wpisujemy się w filozofię działania naszego hotelu. Hotel Anders to hotel świadomy i odpowiedzialny za środowisko, w którym żyje, to hotel, dla którego natura jest wyznacznikiem działania. W naszej Restauracji nie używamy produktów wysokoprzetworzonych, bardzo dokładnie wybieramy dostawców, mięso i ryby dostarczane są z regionu, zioła mamy z naszego własnego zielnika, nie używamy koncentratów spożywczych, zupy i wywary przygotowujemy od podstaw… długo by wymieniać. Jesteśmy Restauracją naturalną – karmimy zdrowo, przygotowując nasze dania w oparciu o najlepsze lokalne produkty.
Bardzo ważnym elementem funkcjonowania w świecie gastronomii jest nawiązanie trwałych relacji z regionalnymi dostawcami lokalnych produktów. Sprawdzone, rodzime, zdrowe, zawsze świeże – to najważniejsze atuty lokalnych produktów. Prowadząc szkolenia w zakresie Slow Food dla kucharzy w Warmii i Mazur mam wielką przyjemność obserwować zawiązywanie się tego typu relacji.

Czy zatem idea Slow Food jest tą przewodnią w funkcjonowaniu Restauracji Pałacowej? 

D.S.: Restauracja Pałacowa łączy kuchnię polską i kuchnię międzynarodową. Wiodącą ideą funkcjonowania Restauracji jest idea Slow Food. Dania naszej restauracji powstają w oparciu o produkty regionalne. W menu pojawiają się również oczekiwane przez Gości dania kuchni sezonowej – sezonowość oferty i produktów to jedno z podstawowych naszych założeń – menu powstaje w oparciu o kalendarz. Kluczem do menu jest przepiękne położenie Restauracji Pałacowej – nad jeziorem, w lesie. Stąd na naszych stołach nie brakuje świeżej ryby oraz owoców lasu – dziczyzny i grzybów. Czerpiemy inspirację z położenia i otoczenia.

Piękne miejsce ten taras, na którym siedzimy. Co według Pana tworzy klimat Restauracji? 

D.S.: Niezaprzeczalnie – ludzie. Nawet najbardziej designerskie wnętrza oraz najsmaczniejsze dania nie zdziałają nic, jeśli w restauracji nie będzie odpowiednich ludzi – kompetentnych, życzliwych, uśmiechniętych. Wystrój pomaga, ale nie tworzy klimatu. Mimo to przyznaję – nasz taras jest magiczny (uśmiech).

Jak wygląda dzień z życia Restauracji Pałacowej Hotelu Anders? 

D.S.: Restauracja Pałacowa Hotelu Anders ma przed sobą wiele zadań – organizujemy kolacje romantyczne, bankiety na 200 osób, uroczyste gale na 1500 osób, catering na 3000 osób… Goście widzą jak pracujemy i doceniają to. Cieszymy się renomą, a gastronomia Hotelu Anders to uznana marka. Dążymy do tego, by być synonimem jakości i wysokich standardów. Słyszysz Hotel Anders – myślisz jakość i wysoki standard – taki jest nasz cel, który od lat realizujemy.
Największym dotychczasowym gastronomicznym wyzwaniem była obsługa Mistrzostw Świata w Siatkówce Plażowej, które nomen omen sami zorganizowaliśmy. Dziesiątki tysięcy „głodnych kibiców” to sprawa wielkiej wagi… międzynarodowej – odwiedzili nas przecież Goście z całego świata. Naszą wizytówką cateringową jest doroczna obsługa Gali Osobowość Roku Warmii i Mazur w Olsztynie. Gotowaliśmy dla prezydentów, premierów, ministrów… Ciągle się szkolimy i podnosimy kwalifikacje, co pozwala sprostać największym wyzwaniom kulinarnym. Nasz zespół jest przygotowany do wyzwań i chętnie je podejmuje. Mamy również wsparcie w postaci innych obiektów Grupy Anders zgodnie z zasadą „większy może więcej”.

Z czego jest Pan najbardziej zadowolony? 

D.S.: (Uśmiech) Z zespołu. To moja największa duma. Cieszą mnie również stali Goście oraz pozytywne opinie. W naszej branży feed back mamy bardzo szybko. Za swój sukces uważam zadowolonych Gości, którzy rekomendują Restaurację Pałacową innym.

See on the map
Newsletter
This website uses COOKIES.

By browsing it you accept our cookies policy, according to your browser settings. Read more about Privacy Policy.

OK, close