Hotel Anders
przyjazd
23
wrz 2019
wyjazd
24
wrz 2019
Kup voucher
Hotel Anders
Restauracja na pływającej wyspie na jeziorze. Tego jeszcze nie było

Restauracja na pływającej wyspie na jeziorze. Tego jeszcze nie było

14.03.2013

W dniach 01-07 lipca 2013 r. w Hotelu Anders w Starych Jabłonkach na Mazurach odbyły się Mistrzostwa Świata w Siatkówce Plażowej Mazury 2013 – najwyższe rangą, po Igrzyskach Olimpijskich, zawody w tej dyscyplinie sportu na naszym globie. To kolejna, po Euro 2012, wielka sportowa impreza, jaka odbyła się w naszym kraju. Ale Mistrzostwa to nie tylko święto sportu, to także wyjątkowe wydarzenie kulinarne – kuchnia na najwyższym światowym poziomie.
MOLO to restauracja, jakiej jeszcze nie było – powstała na pływającej wyspie na Jeziorze Szeląg Mały. Wyspa została utworzona specjalnie na czas Mistrzostw i tylko wtedy można było się na niej znaleźć. W pierwszych dniach Mistrzostw na wyspie zorganizowane zostało boisko na wodzie, na którym odbyły się mecze pokazowe, natomiast w piątek, 5. lipca zamieniła się ona w spektakularną Restaurację MOLO.
W Restauracji MOLO zagościły gwiazdy polityki, sportu, biznesu i ekranu. Serwowane dania przeszły do historii, a wszyscy, którzy mieli okazję zagościć na MOLO skosztowali smakowitości, jakich jeszcze nie jedli. O podniebienia Gości zadbali kucharze Hotelu Anders w Starych Jabłonkach.

Jak co roku na zawodach Pucharu Świata, tak i na tegorocznych Mistrzostwach Świata nie zabrakło, legendarnej wręcz, Restauracji Mistrzów by Kenwood De'Longhi, serwującej wykwintne dania kuchni polskiej. Restauracja Mistrzów to inicjatywa charyzmatycznego szefa kuchni Hotelu Anders w Starych Jabłonkach, Dariusza Strucińskiego, który już od kilku lat zaprasza do Starych Jabłonek największe sławy polskiej gastronomii. Restauracja Mistrzów stała się marką samą w sobie, a zaproszeni do jej współtworzenia szefowie kuchni co roku przygotowują w Starych Jabłonkach potrawy, o których potem krążą legendy. Od wielu już lat Restaurację obejmują mecenatem firmy Kenwood De'Longhi. O całkowite wyposażenie w zastawę stołową od najmniejszego widelczyka po wspaniałe, efektowne wyposażenie bufetów od kilku lat dba Gastro-Magic Service – niezawodny partner przy organizacji imprez na najwyższym światowym poziomie.

Ale kim byliby Mistrzowie bez Uczniów?  W tym roku w Restauracji pojawiło się 30. uczniów gastronomii ze szkół średnich i uczelni wyższych z Olsztyna i Warszawy, którzy pod czujnym okiem Mistrzów uczyli się sztuki kulinarnej. Budowanie relacji Mistrz-Uczeń to aspekt Restauracji szczególnie podkreślany przez Dariusza Strucińskiego – wieloletniego wychowawcę i niestrudzonego animatora sztuki kulinarnej wśród młodego pokolenia. Serwis kelnerski to również wolontariusze, których przeszkolił i poprowadził Pieter Oosthuisen – dyrektor gastronomii w Hotelu Anders w Starych Jabłonkach, który przed zacumowaniem nad Szelągiem Małym pełnił funkcje menedżerskie, m.in. w hotelach w Londynie oraz na liniowcach Royal Caribbean Cruise.

Restauracja Mistrzów otworzyła swoje podwoje w środę, 3. lipca. Tego dnia szefowie – Jarosław Uściński (właściciel i szef kuchni Restauracji MOONSFERA w Warszawie) oraz Michał Pomaski (Gastro-Magic Service) przygotowali dania Kuchni Kurpii. Czwartek należał do Kuchni Mazowieckiej, którą zaprezentowali Karol Okrasa i  Łukasz Pielak, szef kuchni i zastępca szefa kuchni Restauracji Platter, w Hotelu InterContinental w Warszawie. Piątek to dzień Kuchni Kaszub i Pomorza z Grzegorzem Labudą (szef kuchni w Hotelu Grand Hotel Tiffi w Iławie) na czele. W sobotę o podniebienia Gości zadbali szefowie – Marek Widomski (założyciel Instytutu Kulinarnego w Krakowie) i Tomasz Dziura (szef kuchni w Hotelu Galaxy w Krakowie), a Restauracją zawładnęły dania Kuchni Małopolskiej.  W niedzielę na stołach królowała  Kuchnia Warmii i Mazur. Tego dnia za sterami Restauracji Mistrzów stanął Dariusz Struciński, szef kuchni w Hotelu Anders w Starych Jabłonkach – pomysłodawca, organizator oraz dusza Restauracji Mistrzów. Jak na finał przystało to właśnie tego dnia zaprezentowana została kuchnia gospodarza – kuchnia Warmii i Mazur, kuchnia Hotelu Anders w Starych Jabłonkach.

Ulica polskich smaków – Made in Poland Street to kolejna gastronomiczna atrakcja Mistrzostw Świata w Siatkówce Plażowej Mazury 2013. Pachnące wędliny, pyszne miody, aromatyczne nalewki regionalne, pieczywo na zakwasie, wędzone ryby, obwarzanki, domowe ciasta, owcze skóry, ręcznie robione słodycze – to tylko niektóre produkty, jakie pojawiły się na Made in Poland Street. Goście z całego świata mieli okazję spróbować żywności „Made in Poland” – zdrowej, pysznej i niepowtarzalnej. Kiermasz Made in Poland Street był wyjątkową okazją, by w jednym miejscu, a dokładniej na jednej ulicy, zasmakować tego, co w Polsce najlepsze – naturalnych produktów, pysznego jedzenia. Przez pierwszy tydzień lipca tymczasowe zameldowanie na ulicy Made in Poland Street w Starych Jabłonkach znaleźli wytwórcy tradycyjnej, regionalnej żywności z różnych zakątków kraju.

Wartą podkreślenia jest inicjatywa Szefa Kuchni Hotelu Anders w Starych Jabłonkach w zakresie organizacji nietuzinkowych wydarzeń gastronomicznych. Oprócz powyższych wystarczy wspomnieć chociażby konkurs kulinarny L'Art de la cuisine MartellFestiwal Ryby, Wędki i Muzyki „Sielawa Blues” czy cykliczne spotkania Wine&Food Day w Hotelu Anders.

Mistrzostwa Świata w Siatkówce Plażowej Mazury 2013, Hotel Anders w Starych Jabłonkach, 01-07 lipca 2013

Zobacz na mapie
Newsletter
Ta strona używa COOKIES.

Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies, zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej w Polityce prywatności.

OK, zamknij